Dilluns, 9 de juny de 2008
PROJECTE LINGÜÍSTIC
El Projecte Lingüístic d’una escola és un document on, a partir de la realitat sociocultural del centre, s’elaboren uns processos d’aprenentatge de les llengües curriculars, és a dir, del català, del castellà i de l’anglès.
Les escoles hem hagut de redactar de nou el Projecte Lingüístic. Calia tenir-lo enllestit el 30 de juny d’enguany però degut a la problemàtica del document han allargat el termini d’entrega fins el juny del 2009.
Tot treballant en el nostre projecte, la dificultat que ens trobem és la de redactar-lo tal i com demana la nova normativa, ja que la nostra realitat lingüística no ha sofert massa canvis en els últims anys.
Hem fet una estadística sobre quina és la llengua familiar dels nostres alumnes.
No hi ha cap alumne al centre que no entengui ni parli tant el català com el castellà.
Crec que és interessant que la conegueu i que cadascú pugui fer la seva pròpia lectura:
- el 56% dels alumnes són catalanoparlants, és a dir, parlen català a casa
- el 17% dels alumnes són castellanoparlants
- el 25% son bilingües, català-castellà, segons l’idioma que utilitzen amb el pare o la mare
- el 2% són bilingües, català-altres llengües
5 comentaris:
A casa els meus pares sempre s'ha parlat català, a casa meva també i per a mi és un orgull, com a pare, que el meu fill vagi a una escola on el 56 % dels alumnes són catalonoparlants i més tenint en compte que cada dia hi ha més immigració.
Des d'aquí vull felicitar l'escola perqué mantinguin la nostra llengua i la nostra cultura viva i a tots aquells que no els hi agradi son ben lliures de triar altres alternatives.
Soc catalana i em sento molt orgullosa de ser-ho,i a casa sempre hem parlat en català, ara bé, sento dir que no estic del tot d'acord. Anys enrera ens queixavem del fet que les asignatures a les escoles s'impartian amb castellà i es deixava la llengua catalana en un segon lloc, ara es a la inversa, com la majoria de coses que es decideixan en aquest estat en el que vivim. Jo sempre he dit que els extrems mai son bons i aquest es un fet. Jo particularment seria partidaria d'impartir una serie d'asignatures en català, una altre part en castellà i fins i tot m'atreveixo a dir que seria important que els nens practiquesin l'angles més de 1, 2 o 3 hores a la setmana com es habitual a les escoles. Crec que en una cosa esterem tots d'acord i es que cada dia mes els idiomes son molt importants.
francesca
Totalment d´acord amb la Francesca. A les escoles a de prevaler la cultura per sobre de la política, però sé que aixó no depen de cada escola sino que bé de "dalt".
Me sumo a los dos comentarios anteriores.
Lidia
Em costa de comprendre aquest punt de vista d'alguns sobre "l'extremisme en l'ensenyament per part del català". És ridícul!! Estem parlant d'una llengua que està en perill de desaparéixer. Volem salvar el català?? Si la resposta és afirmativa, a l'escola n'és l'única manera. Ademés, en una escola la llengua vehicular és el català, quants nens al finalitzar-la no parlen i escriuen correctament el castellà, i quants el català?? Si us plau, no us cregueu el que diuen certs polítics, de discriminació al castellà, rien de rien....
Publica un comentari a l'entrada