15/1/12

Dijous, 12 de gener de 2012
FLAUTA
Un any més he començat amb la flauta amb els de 3r.

Flautes noves, fundes molt boniques, nervis per tocar-la i un so estrident durant la primera classe.
La majoria aprendrà a toca-la amb molta rapidesa. Si més no de seguida saben les notes i la posició de dits, ara bé, que soni amb un so dolç, tal i com fa referència al seu nom de flauta dolça, ja són figues d’un altre paner.
Si us molesta que la toquin a casa per practicar sempre recordeu que només heu d’escoltar una de sola. A l’escola sonen 25 al mateix moment.
No sé massa per què aprendre a tocar la flauta forma part del currículum de la Primària i de l’ESO. Potser algun psicòleg entès en la matèria ens diria que coordinar digitació, melodia i bufera estimula el cervell o potser es fa perquè en algun moment donat se’ls hi va ocórrer pel fet de que és un instrument barat i fàcil de transportar dins la cartera.
M’agradaria saber si els que heu fet flauta a l’escola recordeu alguna cançó i sou capaços de tocar-ne alguna o en canvi no recordeu absolutament res. Seria un estudi interessant a tenir en compte.
Jo els hi faig aprendre les cançons de memòria amb les notes. Si més no exercir la memòria sempre és beneficiós i estimula el cervell.

Sigui com sigui aquí us deixo unes fotos ja que un vídeo podria ferir la sensibilitat de les vostres oïdes.


10 comentaris:

Anònim ha dit...

La meva filla sempre riu quan li dic que era la meva assignatura preferida. Recordo alguna cançó de memòria i els hi prenc la flauta quan porten alguna partitura fàcil que m´agrada
Penso que la millor manera d`aprendre llenguatje musical és amb un instrument i la flauta és barata, fàcil d´aprendre i petita. El meu fill que fa ESO ha portat partitures dels Pets i Nena Daconte. Em sap greu pels veïns però a vegades toquem junts. MS

Anònim ha dit...

Jo recordo 3 cançons que vaig aprendre amb la flauta durant l'EGB i encara les sé tocar...Una és la vall del riu vermell, la segona és un troç de l'himne de l'alegria i de la tercera no sé el títol...L'himne del Barça se'm va resistir...Trobava molt divertides les classes de flauta, tot i que el que més m'agradava era cantar! Sílvia Z.

Anònim ha dit...

Jo toco la flauta. Deixa'm sentir una melodia, i dóna'm 10 minuts: després la tocaré. Però suposo que no és el més habitual.
Crec que el que cal és exercitar la oïda, que per exercitar la memòria ja hi ha alternatives no musicals. Però per exercitar la oïda ... o toques algun instrument o cantes cançons.
Per tant, si pot ser que el tocar la flauta el fem més lúdic que no pas més "acadèmic", potser millor.

LluísR

Patrícia Borràs ha dit...

Sincerament, no en recordo ni una, també he de reconéixer que la meva oïda musical és pràcticament nul.la, així que no crec que sigui el meu fort, i els mestres segurament hi estaven d´acord... crec que per fer tasques de mem`ria hi ha mil mètodes diferents i si aquest n´és un i funciona, xq no palicar-lo?
Patrícia

david ha dit...

La flauta dolça és un instrument que, al ser monofònic, em sento molt còmode a l'hora de trobar les notes de com tocar qualsevol tema... tot i haver-me passat 20 anys sense tocar-la de l'estoig.

Utilitat? No sé. Tampoc sé la utilitat d'algunes coses ensenyades a l'EGB. La flauta era una més, però que va aplanar el terreny per aprendre una miqueta de solfeig.

A la Mar li agrada molt que toqui les cançons que va aprenent cantant. Però clar, qualsevol cosa relacionada amb la Mar i la música ... no té mèrit que li agradi.

Anònim ha dit...

I tant que en recordo! sobretot l'Hime a l'Alegria, No tardis Jack, la Vall del riu vermell, la Satna Nit, el Virolai...i altres que si les sentis de nou encara m'atreviria a intentar.
No se si serveix de garie apendre a torcar la flauta, si més no, a mi m'ha servit per ajudar als nens i a tenir paciència quan sonen aquells "galls" que se't posen al cervell i no et deixen ni pensar. Sincerament, m'agrada molt posar-me amb ells a assajar i veure'ls ocm es posen de contents quan els surt la canço sencera. En fi, tot el que sigui apendre i conèixer coses noves és interessant.

Montse Galan

Anònim ha dit...

Amb la nova flauta a casa, m’he adonat que també encara soc capaç de tocar les cançons que heu anomenat, i el Gegant del Pi i Frère Jacques.....

De tota manera considero que no es un instrument fàcil pels nens ja que a la majoria no els arriben els dits a les perforacions i això és bàsic perquè la flauta soni com ha de sonar.
Així que haurem de tenir paciència i pendre-ho amb humor, igual que els nostres estimats pares van tenir amb nosaltres.

Lourdes Borràs

Anònim ha dit...

Imagino la situació del primer dia a la classe i a les classes del costat, et puc assegurar que quan va tornar de la primera classe de flauta, per molt que sabia tocar cada nota, alló no era melodía era soroll, peró ja s'ha sap que tot és practicar, nosaltres ja li vam demanar als reis a més de la flauta taps per les orelles, peró no els van portar, ará bé després de practicar a la nit i al matí durant pocs dies s'ha de dit que la cosa ha millorat mooolt.Jo recordo la cançó del gegant del pi, peró no recordo tocar-la sino les estones de practicar-la perqué no hi havia forma d'apendre-la, aixó si dient-m'ha les notes crec que seria capaç de tocar-la de nou. No se perqué la flauta és un instrument obligatori, peró sincerament ho trobo bé, tot el que sigui apendre va bé, i ells estan super il-lusionats, així que una miqueta de paciència per part de tots, després segur que ens encantarà quan arribi Nadal i ens poguin deleitar amb una meravellosa nadala.
Francesca

Anònim ha dit...

I tant que m'enrecordo de tocar alguna canço i va ser a la teva escola,com per exemple Barcarola la vem tenir que tocar a un festival i et puc dir nota per nota hem surt super be demà t'ho demostro.

Anònim ha dit...

Hola, jo mai he fet cap instrument. A l'escola, l'any que m'hagués tocat fer flauta o guitarra es va prioritzar l'aprenentatge de l'anglès i des de llavors, sempre vaig fer anglès. Desprès a BUP, recordo que hi havia la classe d'història de la música amb audicions i explicacions i m'agradava molt. Així que sóc bastant "novata" amb la música i els instruments, sort del Topi i en Max, :)

Helena
mare dofí Adrià Cubells