31/3/09

Dimarts, 31 de març de 2009
OUS, CONILLS, MONA... I DRACS!!!
Orígens de la Mona:
La Mona és un pastís que regala el padrí, als més petits, per Pasqua Florida, és a dir, el primer dilluns després de la primera lluna plena de Primavera.
Tradicionalment, la Mona era una coca o pastís de diferents formes, però generalment rodó, guarnit d’un o més ous durs.
La Mona s’ha anat convertint, amb el temps, en un gran pastís de pa de pessic, mantega i xocolata, adornat amb plomalls, fruita confitada, i ous i figures de xocolata que es compra a les pastisseries.
La irrupció de la xocolata a les Mones sembla que s’originà a Barcelona al segle XVI amb l’arribada del cacau d’Amèrica.
La paraula Mona ve del llatí munda, és a dir, menjar net i bonic.

Origen dels Ous per Pasqua:
En la majoria de casos els ous tenen una funció decorativa i es buiden per dins i es pinten i decoren. En altres casos, és com un pastís d’aniversari: es posen tants ous com anys té l’infant destinatari. D’aquest model de Mona amb ous durs se’n té constància, almenys, des del segle XV. L’ou és el símbol còsmic de la fecundació i la creació en quasi totes les cultures, l’engendrador de la vida. Les ofrenes i àpats amb ous formen part dels ritus primaverals que celebren la renovació de la natura.

Els Conills de Pasqua:
Té els seus orígens en les celebracions anglosaxones sobre el segle XVI. El conill és un animal molt fèrtil, símbol terrenal de la deesa Eastre, a qui se li dedicava el mes d’abril ja que és llavors quan la natura torna a ressuscitar, amb la primavera.
El conill amaga els ous, símbol de vida, per tot arreu i els nens els van trobant.


EL DRAC DE SANT JORDI
Avui he tingut notícies sobre el nostre Drac i m’ha comunicat que ha amagat ous, de paper, per tota l’escola.
Els haurem de buscar, demà us explico.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Informació de primera mà, ja ho sabem tot. Gràcies

Silvia M. ha dit...

Vaja, dons jo no tenia ni idea, gracies per la informació.´

Anònim ha dit...

A mi la Neus em va explicar que ahir el drac deia que havia deixat un regal i que demà, es a dir avuí, explicaria quin regal era. Estan super emocionats amb aquest tema, i segur que el dia de demà ho recordaran amb molta il-lusió, i ho dic perque jo recordo que quan era petita aproximadament uns 5 o 6 anys (d'aixó fa ja molt de temps i encara així ho recordo) a l'apartament que llavors tenian els meus pares el porter es didacava per setmana santa a pintar ous de diferents colors i els amagava, i llavors tots els nens de l'apartament els buscavam. Podian estar amagats a qualsevol lloc, fins i tot dins la piscina, dins les plantes... Aquell dia era super emocionant i divertit. L'esforç que esteu fent puc assegurar que estar tenint i tindrà la seva recompensa.
Francesca