12/3/09

Dijous, 12 de març de 2009
CAL FER-HO TOT A L'ESCOLA?
Avui hem rebut a l’escola una caixa enorme. El remitent era Generalitat de Catalunya. Ràpidament l’hem obert com si es tractes d’un regal de Reis. Hem trobat 100 tubs de plàstic per penjar al coll i que a dins hi havia un raspall de dents i un tub de pasta dentífrica. Uns eren blaus i altres roses. Podria fer ara una apologia sobre aquests colors, tot dient que fomenten la discriminació per raó de sexe i que venint de la Generalitat, (que ens obliga a posar a tots els papers alumne i alumna, nens i nenes, fills i filles, pares i mares…), no deixa de sorprendre. Però no faré cap comentari sobre això, tot i que quan ho reparteixi no hi haurà cap nen que vulgui el raspall de color rosa i totes les nenes voldran el rosa.
El que si que volia comentar és que sembla que a l’escola ho hem de fer tot.
Si els nens tenen càries: cal que es rentin les dents a l’escola.
Si el planeta està ple de contaminació: cal fer un treball sobre ecologia.
Si no es circula bé: cal fer educació viària.
Si a casa no els hi donen una dieta equilibrada: cal que mengin de tot a l’escola.
Si els joves fan un mal ús d'internet: cal fer xerrades a l’escola.
Si no es llegeix: cal fomentar la lectura a l’escola.
Si són maleducats en té la culpa l’escola que ha de fer ètica. Si són malparlats, és per què ho han aprés a l’escola.
La llista pot ser interminable.
Si analitzem això hauríem de pensar que l’escola és la institució que es mereix més confiança i en canvi és la institució que més es critica de tota la societat.
Cal que es faci tot a l’escola?
Quins serien els temes fonamentals que caldria treballar a l’escola?
Quins serien, en canvi, fonamentals que es treballessin a casa?
Penseu-hi. Teniu tot el cap de setmana per fer-ho.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Cal fer-ho i aprendre-ho tot a l’escola? ROTUNDAMENT NO. Principalment a l’escola s’ha de treballar l’educació i formació acadèmica però els hàbits(rentar dents, llegir), valors (com s’ha d’anar per la vida i no perdre el nord)i models de conducta del dia a dia (respecte, bona educació) els hem de transmetre els pares (les famílies).
El que SI es basic es que l’escola i la família actuïn de forma coordinada i aliada ja que son 2 punts de referència claus pels nostres fills/filles.
Uff que difícil és això d'educar!!
Lourdes

Carme Fortià ha dit...

Tot un debat aquest que planteges!!! Però, com sempre, ben trobat.

No sé si tot el que s'hauria de tractar a l'escola; els nens hi passen moltes hores, per tant són qüestions tant fonamentals que no sé si es podrien oblidar. Tanmateix, el que sí que tinc clar, és que la responsabilitat de moltes d'aquestes qüestions no són de l'escola... l'educació comença a casa. I sembla que aquest fet s'hagi oblidat a moltes llars!

Anònim ha dit...

Uffff!!!

A l'escola s'aprenen les matemàtiques,les llengües,el medi,educació física, música, plàstica, ètica...i l'escola col.labora amb els pares a l'hora d'ensenyar a respectar als altres(grans i petits),a ser educats, a respectar les seves coses i les dels altres...

A casa col.laborem amb l'escola a l'hora de fer els deures, d'estudiar quan toca...Però no oblidem que estem parlant dels NOSTRES FILLS,nostres i de ningú més,nostres per voluntat pròpia.

Per tant, NOSTRE és la feina de l'educació,tot i que l'escola ens doni unes directrius que seguir.

Montserrat, no t'estressis...tots sabem quins són els límits de l'escola i quins els de casa.

Bon cap de setmana a tots!!!!

Anònim ha dit...

Clar que no s'ha de fer tot a l'escola, ni molt menys, però no oblidem que familia i escola hem d'anar de la mà.
No ens podem portar la contrària mutuament, hi han unes directrius d'educació que tenim que portar en la mateixa direcció.
L'hàbit de netejar-se les dents hem d'ensenyar-ho a casa i és important que es practiqui a les escoles després de dinar, al igual que restar-se les mans.
La dieta equilibrada ha de seguir-se a casa i a l'escola, no té sentit exigir a l'escola una dieta equilibrada i després donar bolleria als nens per esmorzar o berenar.

Anònim ha dit...

El més lógic seria pensar que a l'escola es on s'hauria d'ensenyar els aprenentatjes académics i a casa els valors i l'educació, pero aixó no es posible. L'escola i la familia han de treballar unides pel que fa l'educació i els valors, està clar que si per exemple a casa s'estan implantant uns valors com per exemple no dir males paraules o els mals modos i després a l'escola aixó es passar per alt, el nen o nena encara que sabrà que no ho ha de fer, apendrà ràpid on pot fer-ho o no. Per molt que volsaltres es una altre exemple intenteu que menjin de tot, si després nosaltres a casa no seguim la mateixa linea el nen no ho acavarà de apendre. I amb el tema academic passa a la inversa, correspon a l'escola inicar aquest aprenentatje pero després som els pares els que hem de reforçar aquests aprenentatjes. Així doçns crec que els valors, els bons hàbits i la bona educació ha d'ensenyarse a casa i haver una continuitat a l'escola que la reforci, i l'aprenentatje académic ha d'iniciarse a l'escola i ser reforçada a casa. Es tot una continuitat, no hem d'oblidar que ja siguin valos, fets académics etc, tot es un aprenentatje, i a cadascú li correspon un paper interrelacionat.
Francesca