22/2/07

Dijous, 22 de febrer de 2007
LA VELLA QUARESMA
Ahir, dimecres de Cendra, es va donar per acabat el Carnaval i comença la Quaresma.
Fins no fa pas gaire els nens dibuixaven la Vella Quaresma, una dona amb 7 cames, que corresponen a les 7 setmanes que falten per Pasqua.
Aquest any en tenim alguna penjada per l’escola però, quan hem anat a penjar-ne una al vestíbul d’entrada, ho hem trobat força obsolet i ens ho hem repensat.
Amb les mestres que estàvem aquest matí comentant si fèiem o no la Vella Quaresma dèiem que a l’escola, malgrat que els nens sempre són nens i hi ha coses que no canvien, també ens trobem que hi ha activitats que, amb els anys, deixem de fer-les senzillament perquè passen i les adaptem a les noves generacions i als nous temps (fa relativament pocs anys la primera fitxa que sortia en el llibre d’infantil era el dibuix de les tres caravel·les!), de totes formes tot torna i mai se sap...
Aquest any però, aparcarem la Vella Quaresma i els explicarem, segons l’edat clar, que el Diumenge de Pasqua serà el primer diumenge després de la primera Lluna Plena de Primavera. Ummmm quines cares que poseu!!! Acabo de descobrir que la majoria de vosaltres desconeixíeu aquesta dada... ja podeu agafar un calendari i comprovar que és per això que la Setmana Santa no cau sempre igual, ja que depèn de la PRIMERA LLUNA PLENA DE PRIMAVERA.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Reconec que he posat una cara extranya, no ho sabia, mai aniràs al llit sense haver après alguna cosa de nou. Ja ens direu que els hi expliqueu, per si els nens ho pregunten poder treure els seus dubtes, i els nostres... Voldria fer un comentari respecte a la lectura i el seu aprenantatge, és veritat van pel carrer i ho volen llegir tot,i per la nit llegir una pàgina d'un conte, però fins ara no sabia el seu significat, ara és quant comença a saber que ha llegit, el significat de les paraules i de les frases, si aquestes són curtes, si són llargues es perden, suposo que és el ritme que han de seguir, però això no vol dir que als pares no es crein incerteses.
Per cert,respecte al ser pilot d'avió a mi de petita vaig tenir un problema amb convulsions i el neuròleg els hi va dir els meus pares que l'única "secuela" que m'havia quedat era que no podria fer submarinisme, el metge els hi va comentar que poca gent practica aquest esport, voleu creure que a mi sempre m'ha cridat l'atenció, i m'agradaria fer-lo, les prohibicions solen ser les coses que desprès vols fer, només per existir aquesta prohibició. Gemma mare Jan)

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb la decisió que heu pres, poca gent ara fa la quaresma, però tinc un dubte: quina lògica té la pasqua sense quaresma? no ho se.. penso que les festes religioses són això, festes religioses i que en l'actualitat hi tenen més cabuda per cultura i tradició que no pas per vocació religiosa. No us sembla?
Judit

Anònim ha dit...

Hola, no havia sentit mai aquesta història i sempre m´he preguntat perquè la setmana santa no cau sempre igual. Es cert que mai deixem d´apendre.

Per cert, m´ha agradat molt la visita d´aqueta tarda, em quedat molt contents i satisfets. Quina enveja, em sembla que torno a la universitat.... Gràcies per la teva atenció. (Mare de l´Andrea

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord amb la Judit. Avui dia les festes religioses ja es prenen com a tradicions i res més. Fins i tot a molts de nosaltres, els adults, ens costa conèixer el significat religiós de cadascuna d'aquestes festes.

Em sembla correcte fer saber als nens el per què de que la setmana santa caigui cada any diferent i explicar que és degut a la lluna plena. Però ... serà difícil que s'ho aprenguin !!!! Per ells és més senzill comptar 7 setmanes després del Carnaval i prou. Aquí hi tenim , tots plegats, un petit repte.
(Marta , mare de la Júlia i la Laura)

Anònim ha dit...

Carnaval no s'entén sense Quaresma, i aquesta sense la Pasqua. La Quaresma és el moment de preparar als cristians amb penintència, dejuni i abstinència i així fer que es compleixin amb més facilitat alguns dels preceptes de l'esglèsia.
La Pasqua és el moment per conmemorar la Resurecció de Crist, per tant temps de joia.