UN PROJECTE... UNA IL·LUSIÓ
Extracte de l’entrevista que ens vam fer
dijous Ràdio Sants·3 sobre aquest projecte que ara us presentem en primícia.
Us mantindrem informats.
RÀDIO SANTS3
Proposen que el passatge de la Saleta, a tocar del carrer Vallespir, dugui el nom de la mestra que la va fundar en aquest mateix punt de Sants l’any 1927, Elena Girol, coneguda al barri com Doña Elena.
L'Escola del Carme proposa donar el nom de la seva fundadora a un carrer de Sants
Era l’any 1927 quan Elena Girol va fundar l’escola del Carme al barri de Sants. Ella era nascuda a Ronda i va arribar a Barcelona amb el títol de mestra, on va decidir fundar una escola per a nenes i noies, donant-los totes les facilitats per poder estudiar encara que treballessin o que les seves famílies tinguessin pocs recursos.
“Durant molts anys va obrir l’escola a la nit per les nenes que havien de treballar”, explica la Montserrat Pinyol, néta d’Elena Girol que treballa en aquests moments a l’escola santsenca. Al barri la coneixien com Doña Elena i explica que tothom la coneixia.
“A la sala i alcova que tenien a la vivenda és on va començar l’escola”, explica la néta. “L’escola es va fundar al carrer Saleta, l’entrada principal de l’escola era al carrer Saleta número 10”, especifica l’Elena Boné, filla d’Elena Girol i encara també mestra en actiu. “Quan es va obrir l’avinguda Madrid l’escola es va quedar sense pati, però llavors entre el darrere i la plaça del Centre es va aconseguir que les nenes poguessin sortir a jugar”, continua la filla. Més endavant, per la banda del passatge també es va poder ampliar l’escola amb el menjador i el gimnàs i ara ja fa temps que durant l’horari escolar també utilitzen una part de passatge pels usos de l’escola.
La Guerra Civil van ser temps difícils també per l’escola del Carme i per la seva fundadora. Tot i això, “la va mantenir oberta el màxim que va poder, fins i tot en temps de guerra i en la postguerra”, explica Motnserrat Pinyol. Però durant la guerra va haver de tancar unes quantes setmanes i va estar treballant de directora en una escola pública de Montjuïc. “Però tot era provisional perquè la seva idea era la seva escola, el seu projecte educatiu”, diu Pinyol. De seguida que va tenir l’autorització, però, va tornar a obrir el centre, fins i tot sense saber qui hi aniria: “Ja era coneguda al barri i tothom sabia quin tipus de mestra era i l’escola de seguida va tornar a tenir molt alumnat”. “Van ser temps molt difícils perquè va haver de pujar dues nenes i un marit que treballava en una fàbrica, que guanyava poc, i que de vegades no es feia massa al càrrec que ella es quedava fins les 9, quarts de 10 o les 10, ensenyant a aquest alumnat, que potser els havien tret de l’escola als 10 o 11 anys per anar d’aprenentes a la plaça o a on fos”, explica la filla, Elena Boné.
Els canvis del temps també van portar que a partir dels anys 70 no fos un centre només per nenes sinó que nens i nenes estudiessin barrejats des del parvulari fins a acabar la primària. A més, l’antiguitat i la familiaritat del centre fa que actualment hi hagi alumnes que són la quarta generació de la família que estudia a l’escola.
Per homenatjar la tasca educativa d’Elena Girol, l’Escola del Carme ha proposat que el passatge de la Saleta dugui el nom de la mestra que la va fundar en aquest mateix punt del barri de Sants. “Ja que gairebé l’utilitzem sempre nosaltres i estan els nostres nens seria una bona idea poder-li donar el nom de la fundadora de la nostra escola”, comenta la néta.
Ja van portar la proposta al Districte de Sants-Montjuïc, on van tenir una bona rebuda. Ara esperen que el ple del districte del dia 22 d’octubre també ho aprovi.
20 comentaris:
Sería una molt bona notícia!!! Endavant!!!!
Família Soliva-Alonso
Ho aconseguirem!!! Us ho mereixeu!
Familia Canet-Montano
Sempre, sempre endavant,!!!
Esperem que ens comuniqueu aviat la gran noticia!
Familia Vazquez Roldán
Segur que si!!!. Esperem bones noticias.
Familia Gomez Massagué.
Quin bon projecte, quina gran il.lusió!!!
Segur que es conseguirà.... i si em de contribuir amb firmes o el que sigui ja sabeu que porteu una "bona claca" darrera.
El 22 d´octubre esperem bones notícies.
Família Coll Borràs
Molt bona idea!A mes a mes, per a molts de nosaltres,aquest carrer és i serà, part de la nostra historia, on jugàvem moltes de nosaltres al sortir de l`escola...,on ara juguen els nostres fills...,i sobretot per la historia que té.Si les parets parlessin!! Un carrer "principal" del nostre barri.Ojalà sigui així!
Un reconeixement ben merescut!!!!! Endavant!!!!!!! Eva P.
És un bon homenatge, coneixent-vos, segur que el dia 22 la proposta obtindrà un SI rotund.
Família Anguera-Aixalà
Un projecte molt maco!!!!
Segur que surt aprovat!!!!
Aixo ja està fet, segur.. a de portar aquest nom tant ilustre.. Endevant!!!
Marta Gramunt
Ja estic veien com destapeu la placa i segur q desde el cel,tambe ho veura...q bonic...
Marta Sanromà
Un bon projecte!! segur que ho aconsegui-ho!!
endavant!!!
Familia Isaac i Eva
I tant! Seria el millor regal que es pot fer per recordar-la, és ben merescut!
Així que ànims, que això ja està fet!
Un projecte molt maco i de ben segur que arriba a bon port.
Esperem noticies.
Gemma
Segur que tenim bones notícies !!
un petó fort !
Família Sánchez Calpe
Segur que ho aconseguiu. Felicitats!!!MS
Ostres quina iniciativa més bona, segur que anirà endavant i ho celebrarem d'aqui poquet.
Felicitats !!
Isabel
Quina il.lusió!!!Jo ja poso una ampolla de cava a la nevera per celebrar el dia 22 d'octubre l'aprovació de la proposta!!Sílvia Z.
Esperem amb delit que sigui una gran i merescuda notícia. La millor manera d'homenatjar una manera de fer!
Haveu-re si hi ha sort, esperem que si. Esteu totes dues molt alegres i guapas.
Bona sort!!!!
Francesca
Publica un comentari a l'entrada