27/4/11

Dijous, 28 d'abril de 2011
DEURES
Parlar de deures és complicat.
Cal que els nens en tinguin? Quanta estona han de dedicar a fer-los?
Els deures són el pare nostre de cada dia a totes les cases on hi ha fills i moltes vegades són niu de conflictes entre pares i nens.
Hi ha moltes maneres d’afrontar aquest tema.
L’actitud dels pares està entre els que no controlen en absolut si el fill ha fet els deures, fins aquelles que es seuen amb ells per fer-los conjuntament.
Cap de les dues situacions ajuda a l’alumne.
La primera actitud fomenta l’autonomia i ensenya responsabilitat però es poden sentir “abandonats” i no es massa motivador adonar-se que el treball escolar importa poc i que només ens fixem amb els resultats finals.
La segona actitud fomenta massa dependència, manca d’organització i seguretat i, el més perillós, comoditat. Si la mama o el papa m’expliquen com ho he de fer tot, no cal prestar atenció a classe.
Els deures ens ajuden a organitzar el temps familiar.
Al sortir de l’escola cal berenar de camí cap a casa. Fer una extraescolar esportiva i lúdica, mai escolar. Arribar a casa i posar-se a fer els deures.
Si ens parem una o dues hores al parc és impossible tenir temps de tot. Arriben suats, cansats, nerviosos i amb poques ganes de posar-se a fer res.
La majoria de vegades és més terapèutic pel pares estar-se al parc que no pas pels propis fills.
Hem de considerar l’estona de fer deures com un vincle. Ens poden explicar el que han après a l’escola, comentar els exercicis i mentre que ells van treballant aprofitar per fer una xerradeta del que ha passat durant el dia, donar un cop de mà i crear una atmosfera de tranquil•litat.
Ells van fent la seva tasca i nosaltres podem llegir, posar-nos a l’ordinador o fer feina pendent a l’hora que podem anant contestant dubtes que vagin tenint, preguntes importants i neguits o alegries que tenen.
I evidentment és absolutament vital tenir la televisió tancada.

7 comentaris:

Pat ha dit...

Pistes, pistes! Això és el que ens cal per anar contrastant com ho fem, els grans. Per ser pares no hi ha classes ni escoles, així que qualsevol informació és molt benvinguda!!
Gràcies!!

Anònim ha dit...

Considero que les hores escolars, aprofitant bé tots els recursos, han de ser suficients perquè els deures que es demanin fer a casa siguin clars, concrets i mínims. No pot ser que cada dia hi hagi pares i mares angoixats, perquè no saben com ensenyar la resta portant-ne, la mecànica de la divisió o qüestions gramaticals. Hi ha tasques escolars que s'han de fer en el centre educatiu i amb les indicacions dels mestres.
Teresa

Anònim ha dit...

Fer els deures a casa, per sort, mai ha estat un problema, protesten.. preferirien fer altres coses, però són coneixedors de les seves tasques.
Aquest any però, he de dir, que l' organització de la Srta. Núria amb els deures de 4art és genial, els nens saben divendres el deures de tota la setmana següent, i s'organitzen segons les seves agendes, hi ha qui els fa el cap de setmana (és el cas de casa)i així, durant la setmana, només ens queden les tasques que a l'escola no s'han acabat, d'altres fan cada dia el que toca.. però permet organitzar deures amb agenda extraescolar i va genial. Crec que és un punt a valorar per tots els tutors.
Judit

Anònim ha dit...

Els deures a casa reforçan el que fan a l'escola, nosaltres com a pares els ajudem si tenen algun dubte, corregim si ho han fet bé, preguntem que han de fer, en una paraula ens interesem pel que fan,i han fet. La nostra tasca és companyar-los en el dia a dia pero no fer-lis la feina.
Francesca

Silvia M. ha dit...

Que pocs comentaris! Potser no tots estem d'acord. Per mi la estoneta d'esbarjo a la sortida del cole em sembla important. Que fem amb els nens del cole a casa i de casa al cole? I quan siguin mes grans del treball a casa i de casa al treball? Arriben a casa fem els deures i desprès que? Nintendo, wii o tele! Els deures em semblem importants però con repàs de lo que s'ha fet al cole. A vegades els ajudem unes altres estem nomes mirant que ho facin be i altres els deixem sols per que espavilin, però no sempre te que ser lo mateix, per mi depèn molt del tipus de deures que portin. Per cert i parlant de deures a veure si el dimarts poden ser el mínims... jejeje... els pares també necessitem una estoneta de tranquil·litat i disfrutar d'un bon partit! (a qui li agradi) d'un bon sopar o simplement d'una estona de conversa familiar. Bon cap de Setmana a tothom i FELICITATS A TOTES LES MAMES!!!

Anònim ha dit...

Huy! según esto yo lo he hecho estupendamente!!

Voy a felicitarme a mi misma :-)

Buen finde.

"En Tierra Extraña"

Anònim ha dit...

Els dies de cole entre els deures i les activitats extra-escolars van adquirin unes rutines i una disciplina força importants. A casa també poden jugar i fer activitats molt divertides i interesants, no necesariament veure la tele o jugar a les maquinetes. Es pot pintar, jugar a jocs de taula, puzles, joguines........ Per anar al parc, fer activitats al aire lliure ja tenen del divendres per la tarda fins al diumenge, sense preses ni horaris tan rigids.
Eva P.